Larm om popcornhjärna ifrågasätts

2:45 min

Det har larmats om att barn och unga kan utveckla ett beroende av sina smarta mobiler och drabbas av något som kallas "popcornhjärna". Det ifrågasätts nu av flera forskare.

Hör mer i Vetandets värld.

Även om överdrivet mobilanvändande riskerar att inverka på sömnen och därmed ungdomars psykiska hälsa, hävdar brittiska forskare att ett par timmars användning per dag tvärtom kan vara positivt. 

Begreppet "popcornhjärna" grundar sig i en teori om att våra hjärnor alltid strävar efter mesta möjliga välmående till minsta möjliga energikostnad. Den smarta telefonen kan sysselsätta oss i timmar utan att vi behöver engagera oss i mänskliga relationer och annat som kan upplevas som jobbigt.

Resultatet blir att våra hjärnor inte utvecklas normalt och att vi undan för undan förlorar förmågan till logiska resonemang.

Enligt psykiatern Hassan Jaghoory – som stöder sig på en studie gjord av den amerikanska forskaren Jean Twenge – går det att se en förändring i ungdomars beteende från år 2012, alltså det år då de smarta telefonerna slog igenom på allvar. 

– Vi som jobbar med barn dag efter dag ser en förändring. Vi ser helt klart att ungdomar har jättesvårt att beskriva hur de mår? De hittar inte ord, säger hon. 

Jean Twenge talar om "the I-generation". En generation ungdomar som är mer inåtvända, har färre vänner och är mer deprimerade än tidigare generationer.

Men de vetenskapliga beläggen för tesen om popcornhjärna kan ifrågasättas och en stor brittisk undersökning visar tvärtom att upp till 2,5 timmes mobilanvändning per dag snarare förhöjer det psykiska välbefinnandet då vi känner oss mer informerade och kan ha kontakt med våra vänner på ett enkelt sätt.

Mer mobilsurfande än så kan enligt undersökningen göra att vi mår sämre, men då handlar det främst om att vi kollar på mobilen istället för att sova.

– Det vet vi inte. Det kan vara så att det påverkar sömn, att det är ungdomar som ligger med mobilerna halva natten, eller det kan vara så att du mått dåligt och därför använder den. Kausaliteten är inte helt solklar, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.


Referens:

Martin et al. "Decreases in psychological well-being among American adolescents after 2012 and links to screen time during the rise of smartphone technology". http://dx.doi.org/10.1037/emo0000403.
 
Przybylski et al. "A Large-Scale Test of the Goldilocks Hypothesis: Quantifying the Relations Between Digital-Screen Use and the Mental Well-Being of Adolescents" https://doi.org/10.1177/0956797616678438.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista