Benätande slemblomma finns på västkusten (Foto: Adrian Glover)

Mask kalasar på västkustens valben

På västkusten har forskare vid Tjärnö forskningsstation just upptäckt en ny maskart - som gillar att suga musten skelettben på döda valar.

För två år sen sänkte forskarna vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium söder om Strömstad ner en strandad död vikval i havsvattnet utanför stationen.

Efter bara nån månad kalasade en mask på kadavret. Masken har nu visat sig vara en för forskarvärlden helt ny art.

Slemblomma

Forskaren Thomas Dahlgren och hans kolleger döpte den till Osedax mucofloris - direkt översatt till svenska: benätande slemblomma...

- Det gav sig självt, för den ser verkligen ut som en blomma och den är inhöljd i ett litet slemrör, säger Thomas Dahlgren.

Masken, som är ett par centimeter lång, har gälar som liknar en blommas kronblad. Dessutom har den rötter som suger upp olja från valens skelettben.

Gott om mat

I Nordsjöns vatten har den benätande masken ett rikt dukat matbord. Valkadaver ligger kvar på botten i uppemot 100 år och masklarver som kommer med havsströmmarna hittar lätt till sin middag säger Thomas Dahlgren.

- Valben luktar otroligt illa! Det är antagligen mycket kemiska signaler som släpps ut i vattnet som sådana här larver är experter på att detektera.

I stilla Havet - där valkadaver ligger på mellan 2000 och 3000 meters djup är benätande maskar vanliga. Men den här lilla krabaten, som kalasar valben på bara 125 meters djup, är alltså en ny bekantskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".