Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Satellitbild där de röda områdena visar urtunnad skog i Amazonasområdet. (Foto: Carneige institution of Washington/NASA)

Avverkning i Amazonas större än beräknat

Människans påverkan av det stora regnskogsområdet i Amazonas är större än vad som hittills varit känt.

Med hjälp av ny satellitteknik visar forskare att skogsavverkning förekommer på en yta som kan vara upp till dubbelt så stor än vad som tidigare beräknats.

Med hjälp av satelliter har man i flera decennier övervakat avverkningen av Amazonas regnskog. Men satellitbilderna kan bara avslöja stora skövlade områden där marken helt rensats från skog - för att förbereda för jordbruk till exempel. Vid sidan av det storskaliga skövlandet förekommer också en betydande urtunning av regnskogen. Enstaka träd gallras ut, huggs ner och transporteras till sågverk. Omfattningen av den här så kallade selektiva avverkningen har fram tills nu varit okänd.

Bättre bildupplösning

Men nu har forsakre vid Carneige Institution of Washington i USA tagit fram en mer finkornig bildteknik som gör att också urtunnad skog kan upptäckas. Studien, som publiceras i fredagens nummer av tidskriften Science, visar att områdena som används för sådan här selektiv gallring är mycket större än man tidigare trott. Ett faktum som enligt forskarna är alarmerande.

- Det största är att man tunnar ut skogen på värdefulla arter. I det här fallet till exempel Mahogny som försvinner i brådskande takt, säger Olle Forshed, doktorand i tropisk skogsskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå

Första steg till skövling

Den selektiva gallringen av regnskogen är problematisk av flera skäl. Urtunningen av regnskogen innebär att man bygger vägar in i den oländiga skogen dit fler och fler kan ta sig för att degradera skogen ytterligare. Den selektiva avverkningen är därför ofta en inkörsport till att hela området skövlas.

- Tillslut kanske man avverkar alltihop och planterar grödor istället. Så selektiv avverkning är ofta första steget till att området avskogas helt, säger Olle Forshed.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".