Livsviktig mångfald

Hur många arter behöver vi?

2:18 min

Jordens ekosystem ger oss allt vi behöver i form av mat, rent vatten och syre. Men hur många arter kan försvinna innan systemen slutar fungera?

Hör mer i Vetandets värld.

När många arter minskar, eller rentav riskerar att dö ut, är frågan om hur många arter som behövs något som många biologer funderar på. Men trots vissa vetenskapliga framsteg verkar svaret vara långt borta.

Minskningen av pollinerande insekter har till exempel uppmärksammats på sistone som ett hot mot vår matproduktion. Men det är svårt att veta hur många arter som kan försvinna innan det blir kris.

Det har visserligen gjorts experiment som har försökt svara på frågan om hur många arter som behövs för att ett ekosystem ska vara någorlunda stabilt och produktivt. Där har man ofta hittat någon form av smärtgräns där det börjar få negativa effekter att ytterligare arter plockas bort.

Men det har mest rört sig om små försök i konstgjord miljö på labbet, säger biologen Torbjörn Ebenhard från Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet. Resultaten är därför svåra att översätta till natur i större skala.

– Med tanke på vad vi spelar med här så tar man otroligt stora risker om man säger att vi vet att vi kan förlora vissa arter men inte andra. Den typen av prediktioner kommer alltid att vara otroligt riskfyllda, säger han.

Dessutom är ordet "behöver" en definitionsfråga, menar ekologen och miljövetaren Lina Herbertsson från Lunds universitet

Till exempel kanske vi skulle få ännu bättre pollinering av rödklöver om klöverhumlan ökade igen. Den kan i så fall sägas behövas för att göra pollineringen ännu bättre.

– Den är helt oviktig för skördarna i dag. Men det betyder inte att den skulle vara oviktig om den kom tillbaka, säger Lina Herbertsson. 

Referenser:

Tim Newbold et al. "Has land use pushed terrestrial biodiversity beyond the planertary boundary? A global assessment". Science 15 juli 2016. DOI: 10.1126/science.aaf2201

David U. Hooper et al. "A global synthesis reveals biodiversity loss as a major driver of ecosystem change". Nature 2 maj 2012. DOI: 10.1038/nature11118

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista