Livsviktig mångfald

Livsviktig mångfald – var går gränsen?

Hur många arter kan vi utrota, utan att stryka med själva? Och vad är biologisk mångfald värd? Vetenskapsradion uppmärksammar i flera program det som många kallar för historiens sjätte stora massutdöende.

Var går gränsen för arternas försvinnande?

Många växter och djur hotas i dag av utrotning och deras livsmiljöer förstörs. Men hur många arter kan försvinna innan naturen förlorar sin förmåga att försörja oss?

 

När kollapsar ett ekosystem?

Växter och djur som bygger upp jordens ekosystem minskar i antal. Hur ska vi förstå i tid när ekosystemen vi alla är beroende av är på väg att kollapsa?

 

När de gamla almarna dör

Almsjukan sveper bort almbestånd i både Sverige, Europa och Nordamerika. När almen försvinner tar den med sig ett hundratal arter som är beroende av den. Men i de gamla trädens ställe kommer hybridalmar.

 

Upp till kamp för insekterna!

1,8 miljoner invånare i Bayern vill ha en lag som skyddar insekterna. Enligt den måste lantbruket anpassas. Nu måste delstatsregeringen i Bayern förhålla sig till medborgarnas lagförslag.

 

Syrehalter minskar i världens hav

Syrefria bottnar har vi länge hört talas om som ett problem i Östersjön. Liknande problem finns i andra kustnära områden världen över. Nu rapporteras om sjunkande syrehalter även ute i oceanernas fria havsmassor.Vad betyder det för havets ekosystem?

 

Ekologisk triage – det omöjliga valet

Nya studier pekar på att arter försvinner tusen gånger snabbare i dag än tiden före människans påverkan på planeten. Är det dags att vi börjar välja ut vilka arter som ska skyddas. Och vilka som ska väljas bort?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista