Varg

Vargen kommer - men varifrån?

2:56 min

Det var något av ett mysterium när varg plötsligt dök upp i Värmland 1981, efter att ha varit utrotad i Sverige sedan mitten av 60-talet.

Många frågade sig varifrån den kommit, och det har till och med uppstått rykten om att den skulle kunna vara en hybrid mellan varg och hund.

Nu har genetiker vid Uppsala universitet kartlagt den skandinaviska vargens härkomst, genom att studera DNA-prover från 145 varghannar och titta på Y-kromosomen. Y-kromosomen är den arvsmassa som enbart finns hos hannar, och som ärvs på fädernesidan.

I studien har man inte kunnat hitta några spår av hund, men däremot upptäckt att den svenska vargen har samma ursprung som den finska, vilket kan betyda att den från början vandrade in i Sverige österifrån, menar evolutionsbiolog Hans Ellegren:

– Det innebär rimligen att den vargstam som vi har i Skandinavien i dag har ett ursprung någonstans från norra Europa. Vi har samma utvecklingslinjer i Sverige som vi också hittat i Finland, säger han, och fortsätter:

– Antingen har vargarna i Sverige vandrat in från Finland eller från någon närliggande del av det allra nordligaste Europa. Eller så kanske de till och med fanns kvar i norra Skandinavien när vi trodde att de var utdöda, men det kan vi inte se med de genetiska analyserna.

Referens: Smeds, L. et al. "The evolutionary history of grey wolf Y chromosomes". Molecular Ecology. https://doi.org/10.1111/mec.15054

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista