Hormoner

Ökad utskrivning av testosteron

2:21 min

Utskrivningen av könshormonet testosteron har fördubblats under de senaste tio åren, enligt ny statistik från socialstyrelsen. Men testosteronbrist har inte blivit vanligare.

Hör mer i Vetandets värld

Många män förväxlar testosteronbrist med vanliga åldersbesvär, säger Stefan Arver, hormonläkare på Karolinska sjukhuset:

– Symtomen som man kan besväras av, alltså trötthet och orkeslöshet, man orkar inte ta itu med saker och ting och sen kanske man upplever en minskad fysisk förmåga och en minskad sexuell förmåga, förklarar Stefan Arver.

Trötthet och bristande energi kan ha många orsaker, inte minst en stillasittande livsstil.

Samtidigt sprids en bild i tidningars hälsobilagor och på internet om att brist på testosteron är en vanlig följd av normalt åldrande. Och att lite extra hormoner kan göra livet bättre. Det är en missvisande bild enligt Stefan Arver.

– Och då söker man sig gärna…testosteron är nog lösningen för det står ju här. Det stämmer precis överens med de här sju punkterna eller vad det kan vara som stod i den där listan jag läste, säger Stefan Arver.

Låga testosteronvärden är alltså inte en följd av normalt åldrande utan en sjukdom som drabbar några få procent av män över 50, säger Mikael Lehtihet, androlog på St Görans sjukhus i Stockholm.

– Brist på testosteron får man i princip på grund av två olika orsaker. Den ena är att testiklarna inte bildar testosteron, eller att man har fel uppe i hjärnan där den övre regleringen sker. Och båda två tillstånden som är orsak till testosteronbrist är ovanligt, säger Mikael Lehtihet.

De saknas siffror på exakt hur många som drabbas, men enligt Mikael Lehtihet så finns inga tecken på att den här relativt ovanliga sjukdomen skulle blivit dubbelt så vanlig på tio år. Trots det så skrivs det ut mer testosteron som läkemedel. 2010 var det 11 000 män som fick det, och 2018 över 20 000.

Ofta gör hormonet att man mår bättre till en början, säger Mikael Lehtihet. Men det är lätt att underskatta riskerna.

– Vi vet egentligen ingenting om långtidseffekterna. Det har gjorts minimalt med studier, säger Mikael Lehtihet och fortsätter:

– På kort sikt mår man ofta lite bättre, sen så tappar man ofta den här effekten och då vill man gärna gå upp i dos. Det blir en form av legal doping av de här männen för att de ska må lite bättre.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista