Vattenmiljö

Ny teknik renar avloppsvatten från läkemedelsrester

2:10 min

De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet. Men nu inför flera svenska reningsverk ny teknik som ska rena bort substanserna.

Hör mer i Vetandets värld

– Det handlar till exempel om hormoner, antibiotikarester, smärtstillande, ja, alla typer av läkemedel. Vissa är mer persistenta och andra är ganska lättnedbrytbara, säger Robert Sehlén, processingenjör på Nykvarnsverket i Linköping och en av de som jobbat med att införa läkemedelsrening där.

Han hoppas att det ska hjälpa fiskarna i Stångån, som hittills fått i sig alldeles för mycket läkemedel. Mycket av medicinerna vi stoppar i oss rinner nämligen igenom våra kroppar och ut i toaletterna. Och eftersom reningsverken har svårt att fånga upp läkemedlen hamnar de i vattendragen.

Där tas de upp av fiskarna som kan få beteendeförändringar eller hormonstörningar. Det finns också risk att bakterier blir resistenta mot antibiotika som sprids i miljön.  

Det har tagit tid att få fram åtgärder, men nu är det på gång i stor skala. Tre svenska reningsverk har redan installerat så kallad ozonbehandling, som slår sönder de stora läkemedelsmolekylerna till mindre delar som är enklare att rena bort.

Flera reningsverk planerar att införa läkemedelsrening snart – antingen ozonbehandling, eller rening med aktivt kol som är effektivt men dyrare.

Ett av de 16 reningsverk som får mest pengar från Naturvårdsverket i år, för satsning på läkemedelsrening, är nya Ängens ARV i Lidköping vid Vänern, där Pernilla Bratt är VA-chef.

– För oss är det ganska självklart, vi har ju hela Vänern som är en av de största dricksvattentäkterna, och där vi hämtar vårt dricksvatten dessutom. Så att det är jätteviktigt att vi värnar om de dricksvattentäckter vi har, säger Pernilla Bratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista