Så påverkar jordbruket djur och växter

2:30 min

Jordens växter och djur försvinner i en snabbare takt än någonsin förut i mänsklighetens historia.

Det är ett av huvudbudskapen i den rapport om tillståndet för den biologiska mångfalden i världen, som nu presenterats av en internationell expertpanel.

Ett av de stora hoten är utvecklingen inom jordbruket, visar rapporten.
Men det handlar inte bara om att alltmer av den vilda naturen omvandlas till odlings- eller betesmark. Mångfalden inom jordbrukets växter och djur minskar också.

Det säger en av rapportförfattarna, Suneetha Subramanian, som jobbar vid institutionen för global hälsa vid FN-universitetet:

– Varje art har flera variationer och har anpassat sig till olika ekosystem. Det här är något vi förlorar och som vi har förlorat i en väldigt snabb takt under de senaste 50 åren.  

Inom många arter finns det undergrupper som har anpassat sig till att leva på platser med olika miljöförhållanden.

Det här fenomenet har också gett oss en massa varianter av jordbruksgrödor. Till exempel finns det rissorter som passar extra bra att odla på marker med hög salthalt, eller där det är relativt lite vatten.
Sorter som kan ge mer mat med bättre näringsinnehåll än andra sorter i just de områden som de är anpassade till.

Och att ha olika varianter av grödor att byta till minskar också risken för att bli utan mat om en viss sort drabbas av en sjukdom.

Men problemet är att många av de lokala varianterna alltså försvinner i snabb takt, berättar Suneetha Subramanian. Hon säger att en stor efterfrågan på bara ett fåtal sorter har gjort att lokala varianter konkurrerats ut.

Det är i sig är ett hot även mot den vilda biologiska mångfalden eftersom de lokala sorterna ofta odlas på ett sätt som skapar ett mer varierat landskap där fler vilda arter trivs.

En del av en lösning skulle kunna vara att konsumenter runtom i världen ökar sina krav på att kunna köpa lokalt odlade jordbruksgrödor säger hon:

– Om de säger att de bara tänker köpa från den här lokala marknaden, och gör liknande medvetna val, så kommer definitivt marknaden att svara.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista