Uppfinnare

Fler idéer ska bli verklighet med statlig satsning

2:07 min

Statliga Vinnova har börjat satsa pengar på att hjälpa fria uppfinnare att komma vidare med idéer i ett tidigt skede.

Hör mer i Vetandets värld

En av de uppfinnare som fått stöd i projektet Uppfinnarlotsen är kirurgen Leila Shirazi.

– Jag vill uppfinna ett kirurgiskt instrument för att förenkla och förbättra öppna operationer, genom att underlätta åtkomligheten, säger hon.

Leila Shirazi är alltså en av de uppfinnare som kunnat komma vidare med sin idé, tack vare projektet Uppfinnarlotsen som drivs av Göteborgs uppfinnarförening. Det är en av de organisationer som nu med pengar från Vinnova kunnat testa fria uppfinnares idéer i ett tidigt skede.

Leila Shirazi har bland annat fått hjälp med att ta fram en ritning och även med att kolla att ingen annan redan har patenterat samma idé.

– Jag har fått otrolig hjälp, säger hon.

Nästa steg för Leila Shirazi är att ta fram en prototyp till det kirurgiska instrument hon kommit på.

En av projektledarna i Uppfinnarlotsen är Lena Nyström, som också är ordförande i Göteborgs uppfinnarförening. Hon menar att det är på tiden att samhället nu börjar satsa även på de fria uppfinnarna.

– För fristående uppfinnare är det i dag nästan omöjligt att få stöd i ett tidigt skede och även i senare skeden. Så man måste våga satsa bredare än i dag. Och då är ju detta väl värda pengar från statens sida, säger hon.

I fjol satsade statliga Vinnova, som står för Verket för innovationssystem, 20 miljoner på att idéer från fria uppfinnare så småningom kanske kan bli produkter på marknaden. Vinnovas program Stöd för innovatörer fortsätter nu till våren 2020. Anna Tegnesjö är programansvarig.

Det här är ju en viktig målgrupp. Innovation kan ske var som helst och därför gör vi den här pilotsatsningen. Det är en ny målgrupp för Vinnova, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista