Tågtrafik

I Japan går tågen i tid

1:53 min

De japanska tågen är några av de punktligaste i världen. Trafikverket sneglar nu mot Japan för att se om de kan förbättra punktligheten även på svenska tåg.

Hör mer i Vetandets värld

Trafikverket skickade ingenjören och doktoranden Carl-William Palmqvist till Tokyo för att se och lära. Han mötte ett tågsystem som är ytterst effektivt. Men inte särskilt högteknologiskt.

– Tågen var förvånansvärt enkla och gammalmodiga. Det såg inte ut att ha hänt så mycket med tågen de senaste decennierna. Man hittade en estetik och ett system för länge sedan som man bygger vidare på. Det är inte så högteknologiskt och avancerat som man tänker sig, säger Carl-William Palmqvist.

Japanerna satsar på enkla tåg och enkla spårsystem med få saker som kan gå sönder.

– De ska ha hög kapacitet och pålitlighet och ta mycket folk. Och det gör de. Men det behövs inte superavancerad teknik för det, säger Carl-William Palmqvist.

Japanerna har minimerat antalet växlar vilket undanröjer många stopp i trafiken, berättar Carl-William Palmqvist:

– I Japan har man länge plockat bort växlar successivt och förenklat det så mycket som möjligt.

Och växlar är sådant som gör sönder?

– Växlar är typiskt sådant som kan gå sönder och som orsakar stora problem när de går sönder, säger Carl-William Palmqvist.

De arbetar hårt med att varje dag ändra och anpassa uppehållen vid stationerna, beroende på hur många resenärerna är. På så vis undviker de små förseningar som kan sprida sig i systemet. Och så stänger japanerna trafiken helt på nätterna och sköter underhållet då.

Resultatet är ett tågsystem som är bland de punktligaste i världen. I juni kommer japanska tågexperter till Norrköping för en internationell konferens. Där ska de ska de dela med sig av sina erfarenheter bland annat med experter från Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista