Hudcancer

Nu börjar melanomveckan - undersök dina hudförändringar utan remiss

1:49 min

Mellan den 13-17 maj pågår melanomveckan i Sverige.
Då kan vem som helst, utan remiss, boka tid hos deltagande hudläkare för att titta på misstänkta hudförändringar.

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna och en cancerform som ökar.

Därför har Euromelanomagruppen, ett europeiskt nätverk av hudläkare, startat melanomveckan som också ingår i en större kampanj under våren.

Temat för kampanjen är förnekelse. Med det avses att många av oss vet vad som kan leda till hudcancer, till exempel att befinna sig för länge i solsken samt att ha klart för sig vilka tecken man ska leta efter på huden. Trots det fortsätter många att visa upp ett riskfyllt beteende – och ignorera tecknen.

Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap på Karolinska Institutet, deltar inte i kampanjen, men håller med om att kunskap ofta inte räcker, när det handlar om att få folk att söka vård, eller undvika ett riskbeteende.

– Information har inte en jättestor betydelse för hur man beter sig. Det är andra faktorer. En del kanske är alldeles för rädda för vad det är man ska finna, medan andra tror att de inte är berörda. Det är de som är lagom oroliga som ofta tar sig till en läkare för undersökning, säger hon.

Hur kommer man åt det här då, att kunskap inte räcker?

– Min dröm är att vi ska få ett förändrat hudtonsideal. Att det ska uppfattas som snyggt att ha sin naturliga hudfärg, säger Yvonne Brandberg.

Knappt 40 hudläkarmottagningar deltar i melanomveckan. För mer information om vilka det är så kan du gå in på Euromelanomas hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista