1 av 4
I Holland planerar man en flytande stad som ska tåla översvämningar (Foto: PrB)
2 av 4
Vem ska ha makten över Nätet (Foto: PrB)
3 av 4
Manlig omskärelse räcker inte som skydd mot hiv (Foto: PrB)
4 av 4
Öja är en av Sveriges bebodda öar (Foto: PrB)

Veckomagasin 2005-10-28

Manlig omskärelser minskar risken för hiv, enligt ny undersökning. Kontroversiell slutsats, tycker sydafrikanska hiv-bekämpare. Är flytande städer lösningen på hotet från extremt väder och katastrofala översvämningar? Och vem ska egentligen ha makten över Internet?

Farligt tro att omskärelse skyddar mot hiv

Manlig omskärelse kan minska risken för hiv-infektioner med 60 procent och borde enligt en ny studie användas som preventionsmetod mot aids. En kontroversiell slutsats som Vetenskapsradion rapporterade om tidigare i veckan.

En som opponerarar sig mot det här är Zackie Achmat, grundaren av en stor sydafrikansk gräsrotsrörelsen mot hiv - Treatment Action Campaign. Vår reporter Helena Edström träffade Zackie Achmat när han var på besök i Uppsala i veckan, och han säger att det är direkt farligt att säga att omskärelse kan användas som preventionsmetod mot aids. Risken finns att fler män struntar i att använda kondom, de tror att omskärelse räcker som skydd.

Den yttersta plågan

Lars-Olof Kallings bok: Den yttersta plågan -  boken om aids, Norstedts, är en viktig, allvarlig arg bok om tillståndet i världen, där 70 miljoner smittats av hiv-viruset, och 30 miljoner redan dött. Den är rakt på sak, men inte tung att läsa.

I Holland byggs flytande städer

Holland är idag Europas mest tättbefolkade land. Eftersom befolkningen fortsätter att öka finns ett skriande behov av ny mark att bygga på. Och eftersom den enbart finns inom översvämningsdrabbade områden, satsar Holland nu på ”flytande städer”. Den första byggs i ett område strax intill Schiphol, Hollands största internationella flygplats. Husen byggs så att de kommer att stiga och falla i takt med vattennivån.

Dragkamp om Internet

Det pågår just nu en maktkamp om Internet. I centrum för den här dragkampen står en organisation som heter Icann - Internet Corpoation for Assigned Names and Numbers. Det är Icann som bestämmer vilka toppdomäner som får finnas, alltså .se, .com, .eu och så vidare. Det är också Icann som styr över det system som fördelar så kallade IP-adresser, de sifferkombinationer som håller isär och håller ordning på världens alla Internetsidor.

Icann är en amerikansk organisation som lyder under amerikansk lag, men nu vill bland annat EU att kontrollen över de här centrala delarna av Internet ska skötas av en organisation där fler länder har inflytande. De som vill behålla Icann som det fungerar idag hävdar tvärt om att kontrollen över Internet övergick till ett internationell organ så skulle det fria Internet hotas. Politik och olika länders särintressen skulle få betydelse.

Kärleksförklaring till Sveriges öar

Veckans bokrecension handlar om Anders Källgårds bok Sveriges öar, utgiven på Carlssons förlag. Boken är en kärleksförklaring till Sveriges alla öar som har en bofast befolkning året om och som inte har någon landsförbindelse. 401 sådana öar finns idag, enligt författaren.

Vetenskapsradions recensent Nils Johan Tjärnlund tycker att det är en mycket märkvärdig bok:
”Det märks att Anders Källgård har skrivit den med stor kärlek och med stort kunnande. Han har luffat runt till nästan alla öar som han skriver om.”

Boken är en krönika om man så vill, full av berättelser om människorna på öarna i dag, om baksidan med ölivet. Här finns en stor portion melankoli, att läsa om alla öar där åkrarna lagts i träda och där fisket försvunnit.

Programledare: Lena Nordlund och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".