Regnskog

Skadad regnskog har räddats – men framtiden oviss för unikt forskningsprojekt

2:39 min

Det är oklart om det blir någon fortsättning av den storskaliga återbeskogningsprojektet av regnskog på Borneo som drivits med delvis svenska medel i 20 års tid.

Hör mer i Vetandets värld

Från början handlade det om att återställa ett 18 500 hektar stort område, men de senaste åren har projektet fått en allt mer vetenskaplig inriktning och lockat forskare från hela världen.

Nu har de sista plantorna snart satts ut och de 100 miljoner kronor som finansiären Ikea spenderat är snart slut. Kvar är en plantskola som har producerat 2 miljoner plantor, ett 80-tal lokalanställda, forskarbostäder samt konferens- och logimöjligheter.

Ulrik Ilstedt som är forskningsledare från Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, skulle gärna vilja se en fortsättning:

– Det är ju fantastiskt att se att det har varit möjligt att få det här området att växa tillbaka och att vi också kan bidra till att binda koldioxid. Och att vi kan få fram kunskap som även kan vara användbar långt, långt utanför det här området, säger han.

Projektet är unikt i sitt slag, dels beroende på sin storlek men också för att upp till 80 olika arter har planterats i skogen. Det har gjorts både för att garantera mångfalden och återskapa den täta växtlighet som karakteriserar regnskogar och som gör att en regnskog kan lagra så stora mängder kol.

– Det jag hoppas är att vi ska kunna skapa och driva ett regionalt forskningscenter med internationella forskare, säger Ulrik Ilstedt.

Han menar att projektet är unikt eftersom det inte enbart vill återskapa regnskog utan också visa på möjligheter att bruka den på ett hållbart sätt.

Finns det då någon möjlighet för ett framtida svensk-malaysiskt forskningscentrum på Borneo?

Ulf Johansson är global råvaru- och skogschef på Inter Ikea och sitter i projektstyrelsen.

– Skulle det vara så att vi får ett seriöst förslag på just ett forskningscenter i det här området så ska vi absolut titta på det, säger han.

Ulf Johansson vill att förslaget ska vara väl förankrat hos den malaysiska projektledningen för att det ska vara möjligt att gå vidare men betonar vikten av de resultat som har kommit fram:

– Från att ha startat med en totalt förstörd skog som till och med var bränd så kommer vi naturligtvis nu att under lång tid, när den här skogen växer, att binda mer och mer kol, säger han och fortsätter:

– Det är ju en enorm potential att binda mer kol om man skulle kunna initiera fler likadana projekt runt i världen.

Så det finns alltså flera möjligheter för projektet att överleva?

– Ja, det tror vi absolut, säger Ulf Johansson, global råvaru- och skogschef på Ikea international.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista