Återplantering

Största återbeskogningen av regnskog - görs med svenska pengar

2:30 min

Ett stort område förstörd regnskog på Borneo har restaurerats under de senaste 20 åren. Området är 18 500 hektar, vilket är större än det område i Västmanland eldhärjades i skogsbranden 2014.

Hör mer i Vetandets värld

Redan nu har koldioxidinlagringen i skogen ökat markant i och med att återplanterade träd nu växer upp. Trädplantor har till stor del finansierats med svenska medel.

Det är ett 80-tal inhemska regnskogsarter som planteras in i det tidigare skövlade och brandskadade skogsområdet på norra Borneo.

Någon decimeter från den kvarlämnade gula halvmeterhöga planteringspinnen, som svenske doktoranden Arvid Lind pekar på, har den tunna plantan av den lokala trädarten selangan börjat ta sig.

Plantan är nu nästan meterhög och är en av totalt två miljoner trädplantor som planterats ut i det här stora, brandhärjade och delvis huggna regnskogsområdet, som nu alltså, efter bara drygt 20 år, är på god väg att återbeskogas.

Växter och djur, som pygméelefanter, kortsvansad piggsvin, orangutanger och många andra speciella växt- och insekts- och svamparter, är på väg att flytta tillbaka in i området.

Sannolikt är det här det största återbeskogningsprojektet av regnskog i världen som samtidigt är inriktat mot att få hela ekosystemet att komma tillbaka. Det säger den svenske forskningsledaren, Ulrik Ilstedt på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Och enligt Ulrik Ilstedt är det här ett område som skulle kunna stå modell för andra återbeskogningsprojekt i världen – inte minst med tanke på att just regnskog i sig binder så mycket viktig kol och koldioxid ur luften.

– Det behövs inte så väldigt många hektar som får chansen att växa tillbaka, så har man kompenserat för väldigt mycket av den koldioxid som man släppt ut, till exempel i flygresor, säger Ulrik Ilstedt och fortsätter:

– Vi tittade på det och har gjort några snabba överslag. Några hektar som man avsätter till restaurering kan kompensera för mitt eget universitets alla flygresor på ett helt år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista