Artrikedom

Biologisk mångfald viktig fråga på G7-toppmötet

2:09 min

Nu finns förhoppningar bland forskare om att problemet med den minskande biologiska mångfalden på jorden ska få ökad uppmärksamhet av G7-länderna.

På det årliga toppmötet mellan världens sju största ekonomier som hålls i Frankrike i år, ska ämnet i alla fall tas upp.

Det berättar Anne Larigauderie som är chefssekreterare för den uppmärksammade globala rapporten om biologisk mångfald som kom i början av maj.

G7:s miljöministrar har tagit fram en stadga som ska ge ämnet biologisk mångfald en rejäl knuff framåt i internationella politiska sammanhang. På samma sätt som klimatförändringarna ska det bli en av nyckelfrågorna att jobba med för att kunna leva hållbart, säger Anne Larigauderie.

Dagen efter att den globala rapporten från den FN-stödda, mellanstatliga organisationen IPBES presenterades i början av maj var hon inbjuden till ett möte med miljöministrarna.

Där diskuterades rapportens slutsatser. En av dessa var att vår påverkan på jorden gör att växt- och djurarter försvinner i snabbare takt nu än någonsin förut i mänsklighetens historia.

Det hotar inte bara andra arters existens, utan också förutsättningarna för att vi ska kunna leva och må bra.

Nu är det bestämt att biologisk mångfald blir ett viktigt tema under det årliga G7-toppmötet i Frankrike i slutet av augusti.

Anne Larigauderie menar att det är viktigt att få med sig de här ländernas engagemang inför nästa år, då FN under konferensen COP 15 ska sätta upp nya mål för att bevara biologisk mångfald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista