Genmodifiering

Trimmad gensax ökar möjligheterna för genterapi

2:22 min

Forskare vid Broad institute och MIT i Cambridge, USA, har tagit fram en förfinad metod för genetisk modifiering med den så kallade gensaxen CRISPR.

Forskarna hoppas att man i framtiden ska kunna använda metoden för genterapi eller utveckling av grödor även där det hittills varit svårt.

– CRISPR-tekniken har slagit igenom på bred front och är ett stort verktyg inom forskning och får mer och mer medicinska tillämpningar, säger Magnus Lundgren, forskare vid Evolutionsbiologiskt Centrum vid Uppsala universitet.

Han fortsätter:

– Men ibland fungerar den metoden inte så bra, och det är där den här tekniken kommer in; den fungerar när vanlig CRISPR-Cas-teknik inte fungerar så bra.

Den vanliga CRISPR-tekniken som Magus Lundgren hänvisar till är beroende av att de celler man vill modifiera genetiskt delar sig. I celler som delar sig mer sällan, som celler i hjärnan, nervceller, och celler i hjärt- och skelettmuskulatur är möjligheten att ändra dna:t begränsad.

Men med den här nya tekniken, som använder en annan slags styrmolekyl som visar var dna:t ska klistras in, och kroppens egna transposoner - en särskild typ av naturligt förekommande dna-sekvens, har man lyckats komma runt det problemet, och även modifiera celler som inte delar sig lika frekvent, förklarar Magnus Lundgren.

– Om den här tekniken fungerar bra skulle det kunna vara en väg att behandla vissa typer av genetiska sjukdomar som inte går att behandla idag. Och då skulle man kunna gå in med det här verktyget och sätta in en fungerande bit dna som lindrar, eller botar sjukdomen, säger han.

Men så långt har man inte kommit än - metoden är än så länge bara testad på bakterier. Nästa steg blir att testa systemet på humana celler, eller djurceller. Hela tekniken behöver också finjusteras innan man ens tänker på att använda det inom medicinsk behandling, berättar Magnus Lundgren.

– Det verkar väldigt lovande, men det är en bit kvar att utveckla det färdigt. Precisionen är hög, men behöver förbättras ytterligare för att kunna användas i medicinska tillämpningar, säger han.


Referens: Strecker, J et al, 2019. RNA-guided DNA insertion with CRISPR-associated transposases. Science. Doi: 10.1126/science.aax9181

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista