300 nybyggda öar som avbildar världen - ett av öområdena utanför Dubais kust. Foto: PrB

Dubais kustzon ökas med nya öar

Dubai har  i dag 6 mil kust - det ska bli 120 mil.

Världens åttonde underverk marknadsförs det som, detta nya landskap för rika turister. Men vad säger  marinekologerna?

Några öarna ska få formerna av palmer - en av dem ska omges av mark i form av av en arabisk dikt - om vishet. En ögrupp ska teckna världskartan ute i Persiska vikens vatten.

Miljöorganisationer talar om att havsströmmar förändrats, och sköldpaddors livsmiljöer förstörts precis som det enda korallrev som var känt i området.

Men  korallrevet var det inte mycket med, säger företaget Nakheel, som nu vill skapa nya topografiska formationer på botten.

Nakheel har sänkt flygplansvrak och sju pråmar för att skapa nya landskap på botten. De ska också sänka ner elektriskt ledande nät som ska stimulera till uppbyggnad av korallrev.

Det här är inte riktigt så konstigt som det kan låta, säger Fredrik Moberg, doktor i systemekologi vid Stockholms universitet , tekniken att bygga upp nya rev har testats tidigare, och det kan fungera.

Det som krävs är vatten av god kvalitet, och levande korallrev uppströms som kan förse de nya reven med larver.

Reporter Camilla Widebeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".