Influensavaccin

Fortfarande inget register för influensavaccin

2:26 min

I höst har det gått tio år sedan pandemin med svininfluensan, men fortfarande finns inget influensavaccinregister för ovanliga biverkningar.

– Det var ju delvis en ganska kaotisk situation 2009-2010. Det är beklagligt att man inte rättar till det efteråt, det vill säga att ha ett nationellt register för säsongsinfluensavaccination, säger docent Nils Feltelius på Läkemedelsverket.

Det var 60 procent av svenska befolkningen som tog pandemrixsprutan i den största massvaccineringen i Sveriges historia 2009-2010.

Men den ovanliga biverkan sömnsjukdomen narkolepsi drabbade drygt 400 personer.  Den var svår att få belagd till att börja med eftersom inget register för influensavaccinering kunde fånga upp biverkan.

Från 2013 finns en lag som reglerar nationella vaccinprogram, och därmed vaccinregister.

Men det nationella vaccinregistret innehåller enbart de av regeringen beslutade barnvaccineringarna, bland annat mässling, påssjuka och rödahund. Där finns inte säsongsinfluensor med.

Forskare är eniga om att nya influensapandemier kommer att uppstå. Men ingen vet när.

– Det vore väl olyckligt om vi inte har lärt oss något till nästa gång, säger Nils Feltelius på Läkemedelsverket.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten påpekar att ett register inte automatiskt kommer att slå larm vid oväntade biverkningar, utan det är läkare som möter patienter som har den viktiga larmuppgiften. Men han håller med om register är viktiga. 

– Det är viktigt att ha ett register för att snabbt kunna verifiera eller motsäga de rykten som säkert kommer att uppkomma i samband med en pandemi, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ett influensavaccinregister skulle också under en pågående pandemi kunna vara med och styra så att rätt personer får vaccinet i rätt takt, alltså med tanke på riskgrupper, lyfter Anders Tegnell fram.

Men något influensavaccinregister verkar inte vara på gång,

– Inte vad jag känner till,  säger Nils Feltelius på Läkemedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista