Hållbar textil

Första kläderna med full koll på miljöpåverkan

2:16 min

Snart kommer den första kollektionen kläder som är klimat- och miljödeklarerad ut på marknaden.

Den miljödeklarerade klädkollektionen är ett samarbete mellan klädföretaget Fristad och forskningsinstitutet Rise.

– Den här deklarationen berättar hur mycket klimatpåverkan det blir för att tillverka ett plagg, hur mycket energi som används och hur mycket vatten som används för att tillverka ett plagg, berättar textilforskaren Sandra Roos har haft huvudansvaret för utformandet av deklarationen.

Det är första gången som miljödeklarationen EPD eller Environmental Product Declaration har anpassats för klädproduktion. Den visar ett plaggs totala miljöpåverkan, från framtagning av material på fibernivå till produktion och transport.

I ett och ett halvt år samarbetade Fristad och Rise med deklarationen och med att ta fram en hållbar kollektion arbetskläder.

Medan de kartlade produktionen utvecklade de också miljövänligare sätt att tillverka kläderna. De lyckades till exempel minska mängden spill och man började med spinnfärgning. Spinnfärgning är en metod som färgar råmaterialet innan det blir ett garn vilket sparar både vatten och energi.

– Det är väldigt tydligt att vi får fram ett bra resultat när vi väljer en återvunnen polyester som är färgad innan den blir en fiber, säger Lisa Rosengren som är råmaterialchef på Fristad.

Informationen om plaggens miljöpåverkan finns i flersidiga dokument som först och främst vänder sig till Fristads kunder. Men det pågår flera initiativ globalt och inom EU som kan leda till att miljömärkningar av kläder kan bli tillgängliga för kunder i butik inom ett par år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista