RYMDEN

ESA förbereder bemannad resa till månen

2:24 min

Nyligen tillkännagav USA:s vicepresident att amerikanska astronauter åter ska landa på månen, senast 2024. På den europeiska rymdorganisationen ESA förbereder man sig på att delta i turen.

Didier Schmitt, samordnare för bemannad rymdfart och utforskande på ESA berättar ett ESA kommer att ansvara för en vital del av den aktuella farkosten.

– Hela framdrivningen och det livsunderhållande systemet för astronauterna ombord är byggt av ESA. Det är ett väldigt nytt program där Nasa för första gången har gått med på att ha sådan väldigt kritisk hårdvara med. Så man kan säga att vi tar astronauterna till månen, säger han.

Modulen som ESA ansvarar för ska sköta livsviktiga system som elförsörjning med hjälp av solpaneler, men även framdrivningen genom rymden. Så ESA system ska driva kapseln den sista biten mot månen, men kanske är det en lätt överdrift att säga att det är ESA som tar astronauterna till månen.

Den så kallade orionkapseln med servicemodulen är nämligen bara en liten spets längst fram på den enorma amerikanska raketsystemet Space Launch System. 

Två av de fyra astronauter som kommer att resa med kapseln ska vara en amerikansk man och en amerikansk kvinna, sa vicepresident Pence.

Men kan det bli aktuellt med europeiska astronauter?

– En av de stora orsakerna att delta i projektet är möjligheten att få en plats ganska snart, men det hänger på hur stor del av totalbudgeten som ESA är beredd att ta. Vi kan inte kräva att få med en europeisk astronaut om vi inte satsar tillräckligt med resurser på det, säger Didier Schmitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista