Semesterresor

Tar du tåget i sommar?

Att ta tåget på semestern blir allt populärare. För klimatet är det bra, men det kanske inte alltid är helt enkelt. Det och mycket annat har Vetenskapsradion tittat närmare på.

Hur miljövänligt är semestertåget – egentligen?

Vetandets värld från 2019-06-17

Tåg är bra för miljön får vi ofta höra, men är det så överallt? I vissa länder är det diesel som gäller. På andra ställen är det koleldad el. Det gör att tåg inte alltid är bästa miljöalternativet.

Ståplats från Hamburg. Ska det vara så svårt att åka tåg?

Kossornas planet från 2019-06-15

Vi startar säsongen med att ta tåget utomlands. Det visar sig vara svårt att boka, inte värst billigt och tar ganska lång tid med många byten och ståplats delar av resan. Och samtidigt alldeles underbart.

Kan Japan lära oss få tågen att hålla tiden?

Vetandets värld från 2019-05-14

Svenska tågresenärer är luttrade efter många timmars väntande på perronger eller ombord på försenade tåg. Kan vi lära av Japans välfungerande tågtrafik för att få våra tåg att rulla enligt tidtabell?

  I Japan går tågen på sekunden

Vetandets värld från 2019-05-13

I Japan går tågen på sekunden. Men tågen är ofta gammalmodiga och förarna får tidtabellerna på papperslappar. Japanerna fokuserar på enkla, smarta lösningar och ett ständigt jagande efter sekunder.

Hur kan tåget matcha flyget?

Klotet från 2017-12-11

En ny snabbtåglinje mellan Berlin och München kortar restiden från sex till fyra timmar. Tågbolaget hoppas att i alla fall hälften som idag flyger eller tar bilen ska välja tåget i stället.

Fest eller panik – så hanterar vi ett tågstopp

Vetandets värld från 2017-05-19

Ett strömlöst tåg utan ljus, ventilation, information och toaletter. Hur reagerar vi som individer och som grupp när vi drabbas av något oväntat och obehagligt?

Magnettåg och rörkapsel utmanar dagens tåg

Vetandets värld från 2017-03-06

Tåg som rullar på räls kan vara gårdagens teknik. Nu kan tåg svischa fram med ljudets hastighet.

Punktlighet en dygd för tågtrafiken i Schweiz

Vetandets värld från 2011-03-25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista