Arkeologi

Kamp mot klockan för att hinna gräva ut ödekyrkogård i Arjeplog

1:09 min

En övergiven kyrkogård från 1600-talet håller nu på att eroderas och spolas bort av den reglerade Skellefteälven innan arkeologerna har hunnit gräva ut platsen helt.

Kyrkogården hamnar under älvens vatten i långa perioder och Norrbottens museum gör i dagarna den kanske sista ansträngningen för att rädda gravarna.

– Vi har varit här i två veckor och vi har planerat att vara en och en halv vecka till förutom den här veckan. Men det kommer vi inte att klara av, för vattnet stiger med rasande fart, betydligt mer än vad vi hade räknat med, säger arkeologen Åsa Lindgren, museets projektledare vid utgrävningarna.

Det var för hanteringen av Nasafjällsmalmen på 1600-talet som verksamheten i Silbojokk uppstod. Här smältes malmen ner innan den skickades söderut.

I samband med detta byggdes även en kyrka på platsen och en kyrkogård uppfördes där enligt historiska källor omkring 160 samer begravdes under en period om 130 år.

När sjön Sädvvájávrre skulle dämmas i början på 1980-talet gjordes arkeologiska undersökningar på platsen, men varken kyrka eller kyrkogård återfanns.

Det var först i början på 2000-talet som privatpersoner hittade mänskliga kvarlevor på platsen och först då kunde arkeologer lokalisera kyrkoruinen och begravningsplatsen.

Sedan dess har Norrbottens museum gjort nya utgrävningar, dels för att undersöka området, men också för att hindra kvarlevor från att spolas ner i älven.

– Det är ju en rädddningsundersökning det här och vi får pengarna från Länsstyrelsen. Det var på nåder att vi fick pengar i år, så att det här är nog sista för ett tag. Men vi kommer inte att kunna ta hand om de gravar som finns kvar för vi misstänker att det finns ytterligare, utöver dem vi har framme nu, säger Åsa Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista