Fåglar

Dansande kakaduan vill passa in i flocken

2:39 min

Nu har forskare studerat en kakaduas dans, något som är unikt för människor och just papegojfåglar.

En forskare som både är professionell dansare och neurolog har kunnat visa att kakaduan Snowball gör 14 olika rörelser till Girls Just want to have fun av Cindy Lauper och Another one bites the dust med Queen.

Kakaduan svänger med hela kroppen, lyfter foten, skakar med kroppen, sveper nedåt, headbangar även med ena foten rakt upp i luften.

Allt går fort. Varje rörelse är bara på några sekunder. Ibland är det inte i takt med musiken. Det ser mer ut som om kakaduan bara vill utforska vilka rörelser som är möjliga, konstaterar forskaren.

Att röra sig till musik är något som ansetts unikt för människor. Apor gör det inte, men forskarna bakom artikeln i Current Biology menar att det är vanligt bland papegojfåglar. Deras tes är att det kan bero på att papegojfåglar har ett väl utvecklat hörselcentrum i hjärnan.

Eftersom den aktuella kakaduan inte har tränats för att dansa och inte får någon belöning efter rörelserna är deras hypotes att han gör det för att visa att han vill vara en del av sin flock, som utgörs av människor.

Vid testtillfällena dansade inte ägaren, även om det skett annars. Nu fanns ägaren bara i rummet och gav uppmuntrande tillrop.

Det som förvånar forskarna är förmågan att härma rörelser som kakaduan har sett en varelse av helt annan storlek göra. Det kan också vara en typ av kreativitet hos kakaduan att röra sin kropp. Hos andra djurslag är det snarare kopplat till parning eller förmågan att skaffa mat.

Totalt spelades de båda låtarna tre gånger var för kakaduan som hela tiden rörde sig på olika sätt.

Referens: R. Joanne Jao Keehn et al" Spontaneity and diversity of movement to music are not uniquely human" Current Biology 29, R1–R3, July 8, 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista