Fossilforskning

Rekordlång fågeltå

1:31 min

Den längsta skådade fågeltån någonsin har upptäckts i bärnstensfossil från Myanmar.

Tänk att ha en tå som är längre än hela ditt underben...!
Ja, så långa tår hade fågeln elektroronis som levde för väldigt länge sedan, menar forskare i en studie i tidskriften Current biology.

Fågeln var mindre än en sparv, men hade en tå som var jättelång – mer än 40 procent längre än tån bredvid, och 20 procent längre än hela underbenet. Det här har kinesiska forskare kunnat se när de analyserat ett fossil som kapslats in i bärnsten för 99 miljoner år sen i en dal i nutida Myanmar.

I dalen fanns då, under Kritaperioden, fullt av träd och små djur, och många av dem fastnade i kåda och bevarades till eftervärlden. Tidigare har man hittat det äldsta kända biet, och en befjädrad dinosauriesvans i bärnstensfossil från samma dal.

Forskarna har analyserat den lilla fågelfoten med skiktröntgen och gjort en tredimensionell rekonstruktion. Forskarna förvånades över resultatet och menar att det är första gången man sett en så lång tå hos någon fågel, utdöd som nu levande.

De tolkar resultatet som att fåglarna på den här tiden visade en större mångfald än vi tidigare vetat och att de utvecklat många olika egenskaper för att anpassa sig till sin miljö. De tror att tån kan ha använts för att fiska ut larver och annat gott ut håligheter i träden.

Fågeln dog troligen ut samtidigt som dinosaurierna och har inga nu levande släktingar.

Källa: Xing et al, 2019. A new enantiornithine bird with unusual pedal proportions found in amber. Current Biology. Doi: 10.1016/j.cub.2019.05.077

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista