Människans historia

Grekisk skalle kan flytta Homo sapiens europeiska historia bakåt i tiden

2:03 min

En 200 000 år gammal människoskalle kan vara ett tecken på att den moderna människan, Homo sapiens, fanns i Europa mycket tidigare än vi hittills trott.

Tyska och grekiska forskare har studerat delar av ett kranium som hittades i Grekland på 70-talet och resultatet presenteras idag i tidskriften Nature. Lars Werdelin, professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet, är förvånad över forskarnas slutsats.

– Om den verkligen tillhör Homo Sapiens och är så gammal som 200 000 år och kanske lite till så är det väldigt överraskande, för det är 100 000 år innan man tror att Homo Sapiens vandrade ut ur Afrika, säger han.

Forskarna har använt en statistisk mätmetod för att studera skallen, eller snarare den del av hjärnskålen som fyndet består av. De anser att de hittat former som är unika för Homo sapiens, den moderna människan. Paleontologen Lars Werdelin menar att vi har studerat många fynd från tidiga Homo Sapiens, men vet desto mindre om hur mycket neandertalarnas skallar kunde variera i form. Han läser därför artikeln med viss skepsis.

– Det är ett vanligt statistiskt problem man har i alla sammanhang. Om materialet man baserar en statistisk analys på är litet så blir felmarginalen myckekt större.

Lars Werdelin hoppas på fler liknande analyser på neandertalare för att få en bättre bild av deras variation. Forskningen kan också behöva leta på nya ställen efter tidiga Homo sapiens och kanske omvärdera fynd som man hittills utgått från att de varit neandertalare.

– Man kan inte utesluta att det finns liknande material någon annanstans som ligger och väntar på nya analyser.

Referens: Harvati, K et al. "Apidima Cave fossils provide earliest
evidence of Homo sapiens in Eurasia". Nature juli 2019. DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-019-1376-z

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista