Diabetes

Riskfötter behöver vård

2:11 min

Nya internationella riktlinjer trycker på vikten av kontroll av fötter hos personer med diabetes.

Fötter som har knölar eller är sneda kan öka risken för att det blir sår, och har man diabetes ökar risken ytterligare.

– Det som är nytt är att man ännu tydligare talar om att man ska undersöka fötterna, men också vad man ska göra vid de olika nivåerna av skada, säger ortopedingenjör Ulla Hellstrand Tang.

Omkring en halv miljon personer i Sverige har diabetes. Ofta kan diabetes leda till problem med fötterna på grund av försämrad blodcirkulation och bortfall av känsel. Det är något som i sin tur kan leda till ökad risk för sår.

De nya internationella riktlinjerna kring fotvård för diabetespatienter lyfter fram vikten av att patienten gärna själv ska kontrollera sina fötter dagligen, och minst en gång om året ha en fotkontroll hos vården.

Tidigare svensk forskning har visat att fotkontroller är lönsamt både för den enskilde och för samhället, eftersom man därmed skulle kunna halvera antalet amputationer.

Utbildning av familjen och betydelsen av att ha bra skor är annat som lyfts fram i de internationella riktlinjerna. Samt rekommendationer till vården att mäta trycket i foten hos den som går.

– Man kan gå barfota på en tryckmätningsplatta. Då ser man röda märken på displayen som innebär höga tryck. Blåa och gröna är lägre tryck. Sedan kan man mäta när man får inlägg och skor. Då kan man lägga en liten trycksula inuti skorna emellan foten och inläggen, så kan man se att trycket har minskat. Färgerna blir då blåa eller gröna, berättar ortopedingenjör Ulla Hellstrand Tang vid Sahlgrenska Akademien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista