Odlingsteknik

Roboten som lär sig skörda sallat

2:10 min

En robot som lärt sig skörda isbergssallat har utvecklats av ingenjörer på universitetet i Cambridge.

Att skörda just sallat är en stor utmaning för robotar. Det är nämligen mycket man måste ha koll på.

– Man bedömer inte bara vikt och storlek, utan alltifrån bladens utseende till insekts- och mögelangrepp, säger Per Johansson, som driver Åhus Grönt AB med en av Sveriges största odlingar av isbergssallat.

Även om intresset för robotteknik är stort är det utmanande att ersätta mänskliga händer med maskiner inom grönsaksodling. Både marken och varje individuell planta varierar hela tiden, vilket försvårar automatiseringen.

Camebridgeforskarnas kameraförsedda robot har med hjälp av AI-teknik lärt sig vilka salladshuvuden som ska skördas och inte. Ytterligare en kamera styr sedan själva skördemomentet. Men det som för en människa bara tar några sekunder, behöver roboten en halv minut för att göra.

Jonas Engström forskar på ny teknik inom jordbruket på forskningsinstitutet Rise. Han menar att robottekniken kommer att föra med sig nya arbetsuppgifter.

– Till stor del kommer de manuella och repetitiva arbetsuppgifterna att ersättas av robotar. Men att vara lantbrukare och styra gården, se till att maskinerna gör det de ska och planera arbetet, där tror jag att det kommer att vara lika mycket arbete som idag, om inte mer, säger han.

För att Camebridgeforskarnas robot ska bli en kommersiell produkt behöver den bli både snabbare och mer driftsäker. Per Johansson på Åhus Grönt ser positivt på utvecklingen.

– Det är intressant att kunna utveckla skörden och spara arbetskostnader. Men det är en resa dit, säger han.

Referens: Birrel, S et al. "A field‐tested robotic harvesting system for iceberg lettuce". Journal of field robotics 7 juli 2019.
DOI: https://doi.org/10.1002/rob.21888

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista