AI

AI:n slog flera mänskliga pokerspelare – i samma spel

2:29 min

Nu har ett AI-program slagit mänskliga motspelare i poker.
Det har hänt förut men det nya här är att AI:n fick spela mot flera spelare, samtidigt.

Den här segern är bara den senaste framgången för olika AI-program som de senaste åren fått spela mot människor i spel som till exempel schack och poker.

Stefan Carlsson, professor emeritus i datavetenskap på KTH förklarar varför AI-forskare är så intresserade av just spel.

– Man kan väl säga att spelen, som poker och schack, kan liknas vid en förenklad bild av verkligheten. Liknande problemsituationer kan tänkas uppstå. Till exempel inom politiken så fattar du ett beslut, du observerar konsekvenserna och sedan modifierar du beslutet, säger han.

Pluribus heter programmet som nu, i flera omgångar, har vunnit mot fem motspelare samtidigt i pokerspelet No-Limit Texas Hold'em. Det spelet är en utmaning i sig, inte minst när man spelar mot flera spelare.

I poker ser du inte motståndarnas kort och har alltså inte all information. Motspelarna bluffar dessutom och det kan löna sig också för AI:n att bluffa. Men hur lär sig en AI det?

Ja genom att få spela mot sig själv, konstaterar forskarna. Genom detta har Pluribus alltmer lärt sig vad som sannolikt kan löna sig i spelet.

Det ledde också till en hel del överraskningar när AI-programmet nyligen mötte mänskliga motspelare. Pluribus spelade regelbundet på sätt som traditionellt sett inte anses vara bra strategiskt.

Men vad betyder det här för AI-forskningen i stort? Stefan Carlsson menar här att man inte ska dra på för stora växlar.

– De har inga större konsekvenser för andra områden än poker, skulle jag säga. Alltså när de pokerspelande robotarna får spela mot sig själva. Du kan inte göra det inom ekonomi, till exempel, därför att du måste vänta på konsekvenserna av ditt beslut. Det är en central begränsning när spel med fasta regler ska tas till verkligheten.

Referens: Sandholm et al. "Superhuman AI for multiplayer poker". Science. 10.1126/science.aay2400 (2019).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista