Valar

Viskande valar gömmer sig i bränningar

1:01 min

Autraliensiska valar har hittat udda sätt att undkomma glupska späckhuggare.

I en vik vid Australiens sydvästra spets har forskare från danska Århus och Hawaii studerat valhonor av arten sydkapare och deras ungar.

Forskarna förvånades först över att de 5-8 meter långa valarna valde att hålla till bland bränningarna nära stranden, men tror att det är ett sätt för dem att gömma sig – i vågornas skum.

Forskarna fäste inspelningsutrustning på valarna för att höra hur honorna kommunicerade med sina ungar. Än en gång förvånades de, nu över hur svaga ljuden var.

I stället för att försöka överrösta vågorna såg mammorna och ungarna till att hålla sig nära varandra och grymta och råma så svagt att det snarast kan liknas vid viskningar. Allt för att göra det svårare för glupska späckhuggare att tjuvlyssna.

Referens: Nielse, Mia M K et al. "Acoustic crypsis in southern right whale mother–calf pairs: infrequent, low-output calls to avoid predation?". Journal of Experimental Biology. DOI: 10.1242/jeb.190728

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista