Litteraturläsning ska ge bättre vård

Skönlitteratur som ett verktyg för läkare att förbättra vården  är en allt tydligare trend inom medicinen. På läkarutbildningarna ses litteratur ses som en genväg att lära sig förstå den komplicerade människan.

- En av de dimensioner man talar om handlar om att man kan stimulera den empatiska fantasin, säger Christer Petersson, som undervisar läkarstudenter i litteratur och är distriktsläkare i Kronoberg.

- I det medicinska mötet handlar det mycket om att försöka sätta sig in i den andres sätt att se verklighetenInom medicin ser man alltmer skönlitteratur som en metod att lära sig se människan bakom patienten.

Romanläsning

På läkarutbildningarna i Sverige får studenterna obligatoriskt läsa romaner och dikter som triggar tankar om empati och etik. 

En del av litteraturen ligger nära sjukhusmiljön och läkarrollen - till exempel den ryske författaren Bulgakov som skrivit noveller om osäkerheten i att vara en ung läkare på landet i akuta problemsituationer. Andra klassiska författare som används är Tolstoj och Hjalmar Söderberg.

Inte svart på vitt

Det finns ingen forskning än som visar svart på vitt om skönlitteratur verkligen ger en bättre vård, men enligt förespråkarna är skönlitteraturen ett sätt att öka kunskapen om hur vi upplever till exempel minnet, traumatiska händelser och smärta.

Trend utomlands

Trenden att skönlitteratur tagit klivet in i den medicinska vetenskapen är som tydligast i utlandet. I USA finns forskningsinstitut och hela vetenskapliga tidskrifter i ämnet - på ansedda Johns Hopkins-universitetet utges till exempel tidskriften Literature and Medicine.

Och i England har det nyligen kommit två tjocka antologier med texter om hur man kan läsa skönlitteratur från ett läkarperspektiv.

Till medicinens finrum

Skönlitteraturen har förflyttat sig från kuriosakabinettet till medicinens finrum, menar Christer Petersson.

- Kultur och litteratur har alltid förekommit, men ofta som trivsam kuriosa. Nu handlar det mer om att se litteraturläsning som en seriös metod att utveckla proffessionella och kliniska kompetenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".