Äldreomsorg

Experter: Därför är det brist på undersköterskor

2:15 min

Samtidigt som Sverige får allt fler äldre har äldrevården svårt att rekrytera och behålla undersköterskor. Att så få stannar beror mycket på vårdorganisationernas strukturer av rädsla och makt, menar forskare.

– Det vanliga är att man är rädd för att göra fel, och att det finns så många organisationsnivåer i de här organisationerna där flera är rädda för att släppa ifrån sig makten. Och då skyller man på varandra, säger Lotta Dellve, professor vid Age Cap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Enligt Lotta Dellve kan en möjlig lösning för att öka behovet av ny vårdpersonal vara att kapa några chefsnivåer?

Inom tio år ökar antalet svenskar över 80 år med 60 procent. Det är en åldersgrupp med många sköra, multisjuka och dementa personer.

I en intervjustudie publicerad i år, med 65 undersköterskor och 17 vårdchefer i Göteborg framgick tydligt att såväl personal som äldre trivs bättre än annars när undersköterskans jobb innebär kompetensutveckling, en lönetrappa och mer ansvar – till exempel för rekrytering av sommarvikarier och inköp inom givna budgetramar.

– Du kan göra fördelningen på ett mer vettigt sätt när du är nära verksamheten än om du är fem skrivbord längre bort. Alternativen är hård kontroll, lite inflytande och att man då jobbar mot brukarna på samma sätt som man själv blir behandlad inne i organisationen, säger Lotta Dellve.

En vårdgivare i Göteborg som satsat på undersköterskornas villkor fick 95 sökande till en underskötersketjänst istället för, som det brukar vara, någon enstaka, säger Lotta Dellve.

Nu hoppas hon att fler vårdgivare ska ta intryck av forskningsresultaten – och Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet och föreståndare för AgeCap ser inget fungerande alternativ till att förbättra undersköterskornas villkor – för allas skull.

– Framför allt är ju det här ett nödskrik att här måste vi göra någonting jättesnabbt. Om vi inte gör det så kommer väldigt många människor att fara väldigt illa, säger han.

Referens: Dellve et al. "Mot en visare organisering av äldreomsorgen". Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista