Så påverkar det könsneutrala "hen"

2015 antog Sverige det könsneutrala "hen". Nu har amerikanska forskare sökt sig hit för att ta reda på vad ordet kan få för konsekvenser.

Anna Lindqvist, docent i psykologi vid Lunds och Stockholms universitet, menar att hen är ett ord som påverkar våra attityder, och som samtidigt väcker starka känslor hos många:

– "Hen" utmanar en av de absolut största kategorierna vi har, nämligen kön.

Det är amerikanska forskare från bland annat UCLA som nu gjort en enkätstudie i Sverige, där resultatet enligt forskarna tyder på att hen kan påverka attityder hos den som använder ordet istället för han eller hon.

I studien deltog omkring 3400 personer. Resultatet visar att de deltagare som instruerats att beskriva en fiktiv figur som en han, i ett senare skede i större utsträckning även associerade en anonym person som en han, medan den grupp som instruerades att beskriva den fiktiva figuren som en hen eller hon, inte blev partiska på samma sätt.

Resultatet förvånar inte, menar Anna Lindqvist, som forskar kring ordet hen:

– Jag kan tycka att det är ganska självklart att det är så. Vi har testat liknande, men då har vi inte jämfört "han", "hon" och "hen", utan då har vi jämfört olika könsneutrala ord som "hen", "personen", "han/hon", och det vi har hittat är att både "hen" och "han/hon" väcker associationer till kvinnor och män i ungefär lika stor utsträckning, medan "personen" antas vara en man.

Hon menar att det är tydligt att ordet hen har en psykologisk effekt, och tycker att det skapar möjligheter:

– Bara de här tre små bokstäverna har effekt på hur personer tänker kring könsidentitet. Och jag tänker att språket dels speglar vårt samhälle och vår gemenskap, men även reproducerar den. Så man kan tänka att om vi skapar ett språk som är inkluderande, kan vi då bryta upp vilka möjliga kategorier som finns hos oss människor.

Referens: M. Tavitsa, E. O. Pérezb. "Language influences mass opinion toward gender and LGBT equality". PNAS. DOI:10.1073/pnas.1908156116

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista