växthusodling

Här är jobbet svenska odlade humlor ska göra

2:47 min

Svenskodlade humlor är tänkta att bli en ny produkt, som kan pollinera grönsaks- och fruktodlingar. Idag importeras humlor bland annat från Nederländerna. Vi har besökt ett växthus där och sett humlorna i arbete.

I ett nytt försöksprojekt i Linköping är tanken är att konkurrera med de humlor som idag importeras från Belgien och Nederländerna. Det berättade Ekot och P1-morgon igår. Men hur går det till att ha kommersiella humlor i ett växthus? Vi har varit på besök i Nederländerna.

– Den stora humlan är drottningen, säger Miranda van der Ende, VD på Tomatoworld, som lyfter på locket till en liten låda bland alla tomatplantor. Där inne ser vi ett myller av humlor och det bo som de byggt i lådan.

När locket lagts på pappkartongen så påminner den om en låda med kontorspapper. Men den kommer från en av de två stora producenterna av pollinerande humlor, en marknad som har växt rejält sen 90-talet. Det är här i Nederländerna och i grannlandet Belgien som inte bara mängder av tomater och jordgubbar odlas och exporteras, utan också de humlor som bidrar till produktionen.

Svenska odlare köper in runt 5 000 sådana här lådor om året från utlandet, men nu har alltså ett svenskt försöksprojekt med odling av svenska humlor startat i Linköping. Att odla humlorna i Sverige skulle kunna minska risken för sjukdomsspridning och att oönskade främmande humlegener sprids i den svenska naturen, menar de som ligger bakom.

Men risken är inte stor att humlorna rymmer från växthuset. Det är en av poängerna med att använda just humlor, jämfört med bin, som kan flyga längre och kommunicera bättre.

– Bin överger lätt tomatplantorna för andra växter i närheten som luktar godare, säger Rene van Paasen, chefsodlare på Tomatoworld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista