Mästerhoppande mygglarv

0:48 min

Hur kan en liten mygglarv hoppa så bra utan att ha några ben? Ett forskarlag har nu filmat och studerat den 3 millimeter långa larven till en sorts gallmyggor.

Den lever inne i knölar på växter men om den skyddande knölen skadas gör den lilla larven ett jättehopp, upp till 40 gånger längre än dess egen kroppslängd, för att ta sig till en säkrare plats.

Larven gör det genom att först forma sig till ett ögla, som den sedan plattar ihop och trycker mot marken. Sen öpnnar den sig, tar avstamp med sin ena ände och sprätter iväg i en roterande bakåtvolt. Att krypa skulle kräva cirka 30 gånger mer energi, enligt forskarna.

Det tog tre år att få ihop tillräckligt bra filmer att studera, för det här gör mygglarven bara under en kort period i augusti.

Källa: Farley, G M et al: Adhesive latching and legless leaping in small, worm-like insect larvae. Journal of Experimental Biology 222, 9 augusti 2019

http://dx.doi.org/10.1242/jeb.201129

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista