I nio av tio fall ingriper någon vid gatuvåld

Handen på hjärtat; skulle du ingripa om du såg nån bli utsatt för våld på gatan? I nio av tio fall gör någon det, visar en ny studie.

Karin Kronberg är universitetsadjunkt i socialpsykologi vid högskolan i Skövde och har läst studien:

– Alla kanske inte är såna att de kavlar upp ärmarna och börjar försöka slåss eller försöka dra bort en person - men de flesta försöker göra någonting.

Ända sedan 1964, då det i en omtalad tidningsartikel rapporterades att amerikanska Kitty Genovese mördades mitt i ett bostadsområde i New York medan 38 vittnen i husen runt om kring hörde eller såg händelsen utan att ens ringa polisen, har resonemanget om åskådareffekten intresserat psykologer runt om i världen.

Den säger att vi människor är ganska dåliga på att gripa in i våldsamma händelser, och att vi blir sämre på det ju fler det är som är i närheten.

– Folk uppfattar att det finns någon annan som har sett, det är säkert någon annan som har ringt polisen.

Men nu har en grupp brittiska och danska forskare gjort en studie, som lite utmanar idén om åskådareffekten. De har använt sig av ungefär 200 filmklipp från övervakningskameror i tre olika städer - Amsterdam, Lancaster och Kapstaden - städer som skiljer sig ganska mycket åt, vad gäller våld och kriminalitet.

Genom att i detalj analysera beteendet hos de åskådare som råkat bevittna publika slagsmål, kom man fram till att det i så mycket som nio av tio fall, var nån som försökte ingripa och stoppa våldet. Man såg heller inga skillnader mellan städerna.

Att osjälviskt ingripa och bry sig om sina medmänniskor är därför människans norm, oberoende av kultur, menar forskarna.
Även om Karin Kronberg kanske inte är beredd att gå så långt, menar hon att det ligger någonting i det:

– Människan som varelse är flockdjur, vi är tillsammans. Och för att få det där att fungera, så krävs det ju att vi gör någonting för varandra. Det finns alltid människor som kommer att försöka göra saker bättre. Om det kommer att räcka är en annan fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista