Miljövänlig mat från havet

Ostronodling ska öka

2:23 min

Nu vill forskare satsa mer på odling av ostron i Sverige, särskilt det inhemska, platta ostronet. Det anses exklusivare än stillahavsostronet, som är det vanligaste att odla i världen.

Hör mer i Kossornas planet

Att odla mer fisk, skaldjur och alger, så kallat vattenbruk, ses av många som viktigt för att vi ska kunna få bra mat utan att fiska ut haven. Vattenbruket är en stor och växande näring i världen, men i Sverige är det fortfarande småskaligt.

När det gäller det platta europeiska ostronet så har Sverige speciella möjligheter, eftersom vi har sluppit en skadegörare, säger Susanne Lindegarth som forskar om vattenbruk vid Göteborgs universitet.

– Vi har inte den här parasiten än så länge i svenska vatten, vilket gör att vi har unika möjligheter att odla det. Om man försöker odla det här ostronet i Frankrike, så finns det stor risk att man får in den här parasiten i odlingen, och då dör ostronen helt enkelt.

Numera är det nästan enbart stillahavsostron som odlas i länder som Frankrike.

Stillahavsostronet har vi på senare år lärt känna under namnet japanskt jätteostron eftersom det har etablerat sig som en invasiv, främmande art utmed den svenska västkusten.

Deras yngel är nu det överlägset vanligaste i våra vatten och det är ett problem för den som vill odla vårt platta europeiska ostron, eftersom man då brukar börja med att fånga in yngel.

I stället kan man då försöka kläcka fram ägg och larver i fångenskap, men det har visat sig svårt när det gäller det europeiska ostronet. Nu säger sig till slut ett kläckeri på Sydkoster ha fått ordning på det här.

Samtidigt inleds nu ett nytt EU-projekt där forskare på IVL Svenska miljöinstitutet ska utveckla nya odlingstekniker för ostron av båda sorterna och även metodik för kläckeriverksamhet på land och yngelsamling till havs.

Och Susanne Lindegarth hoppas på det platta ostronet, för det är godast säger hon:

– Det är de bästa ostronen i världen, det har vi expertkockar som har uttalat sig om. De har varit här i norra i Bohuslän och smakat på våra ostron, och sagt att det är de bästa ostronen de någonsin har smakat!