Växter och klimatförändringar

Plågsamma trädförsök

2:11 min

I ett pågående projekt på Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp utsätts träd för översvämningar. Forskarna vill se hur olika träd klarar mer extremt väder som kan bli vanligare i framtiden.

– De här växterna som vi ser här, dem ska vi köra ända in i kaklet. Vi kommer att mäta hur länge de över huvud taget fungerar och lever, säger trädforskaren Henrik Sjöman, när han visar runt i växthuset.

I genomskinliga plastbackar står krukor med små träd, till exempel lönn och lind. En av plastbackarna är helt full med vatten, så att träden får känna på översvämning.

Henrik pekar på en kollega och fortsätter:

– Det vi mäter är trädets förmåga att överhuvud taget fungera, om det kan ha en aktiv fotosyntes eller andning. De här växterna som står här bakom oss har stått i vatten i tre eller fem dagar, sedan har vi lyft upp dem och mäter hur mycket skada de tog och hur mycket de återhämtar sig, säger Henrik Sjöman, som är en av forskarna i projektet.

10 olika arter av parkträd testas och det hela är ett samarbete med forskare i Tyskland, Storbritannien, Spanien och USA. Inom 8 år hoppas Henrik Sjöman att de ska ha relativt bra koll på vilka träd som klarar mer dramatiska vädersvängningar och vilka som inte gör det.

– Vi vill också förstå vilka mekanismer som gör att de kan eller inte kan hantera det här, för då kan vi i framtiden identifiera vilka träd som är lämpliga och inte.

Området är väldigt outforskat än så länge, säger Henrik Sjöman, men efterfrågan är akut, så därför är det bråttom att vi lär oss det här, säger han.

Har han då något förhandstips på vilka som verkar klara det här bra?

– Vi hoppas på den här till exempel, tyskoxeln, Sorbus terminalis, som växer i stäppskogarna i östra Europa, men som också kan stå där det regnar och är lite blött. Och de ser ju oförskämt bra ut, säger Henrik Sjöman och visar skrattande på en frodig planta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista