SJ satsar på internet i 200 km/h från och med 1 december. (Foto: PrB)

Internet standard på X2000

SJ lovar sina resenärer att kunna vara uppkopplade till nätet medan man far fram i högsta fart.

Från och med 1 december ska alla X2000-tåg som går i Sverige vara utrustade med trådlös uppkoppling mot Internet.

I samband med att X2000 rustas upp förses varje säte med eljack, och det blir trådlös uppkoppling i vagnarna, så kallad WLAN.

Tar man fram sin bärbara dator och sätter på det trådlösa nätverket, kommer det upp en Internet ombord- sida upp i webbläsaren. Kod krävs för att gå vidare, i första klass ingår den i biljetttpriset och i andra klass kan man köpa den, antingen när man skaffar biljetten eller direkt i datorn på tåget, då betalar man med kontokort. 49 kr för en halvtimme - 109 för hela resan.

Öppna landskap eller tunnlar spelar roll

Men hur pass bra uppkoppling blir det när X2000 far fram med hög fart? Fredrik Gustafsson vid Icomera jobbar med tekniken:

- Systemet kommunicerar via olika länkar och är man ute i fritt öppet landskap har man en satellitlänk till tåget och då går det snabbt. Men åker man i en tunnel eller tätbebyggt område går hastigheten ner betydligt eftersom man växlar över till att kommunicera via mobilnäten, säger Fredrik Gustafsson.

Video svårladdat

Vi passade på att testa Internet ombord på en resa med X2000. Det var inga problem när det gäller att ladda ner ljud, som inte är så utrymmeskrävande. Men ladda ner video, kräver mer av uppkopplingen. Vi testade att ladda ner en nyhetssändning från SVT:s hemsida. Resultatet var en ganska blurrig och stänigt avstannande tittarupplevelse.

- Det där är i ryckigaste laget. då ligger man verkligen på gränsen för vad systemet klarar av, säger Thomas Oberländer, ansvarig för SJ:s nya satsning med Internet ombord på tåg.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".