Plast

Plaståtervinning svag gren för svenskar

2:02 min

60 procent av de plastförpackningar som svenska hushåll förbrukar sorteras inte utan slängs i hushållssoporna. Att ändra på detta är en stor utmaning framöver, menar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Hör mer i Klotet!


– Den stora utmaningen är att få konsumenter att förstå plastens värde. Vi är otroligt duktiga i Sverige på att sortera metall, glas och tidningar. Och jag är helt övertygad om att vi kan nå dit med plasten också, säger han.

Varje år producerar svenska hushåll nästan 130 000 ton plastförpackningar. Och i dag slängs alltså ungefär 60 procent av detta osorterat i hushållssoporna. Det innebär att denna plast förbränns istället för att återvinnas.

Enligt Avfall Sverige kan det bland annat handla om att vi är motvilliga att sortera plastförpackningar om de är kladdiga av matrester. Speciellt också om det är långt till återvinningsstationer.

Men nu hoppas alltså Mattias Philipsson att detta ska ändras på. Bland annat tack vare en ny sorteringsanläggning för just hushållsplast, som invigdes i Motala tidigare i år och som drivs av Svensk Plaståtervinning.

Varje timme sorteras ungefär 20 ton plast här vilket ungefär motsvarar en full lastbil. Här hamnar all hushållsplast som vi konsumenter sorterar.

– Vi har väldigt höga mål och ambitioner. Men är det något land som kan lyckas är det Sverige. Vi har de rätta förutsättningarna. med all teknik på plats, bland annat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista