nanoteknologi

Svenskt supermaterial blir smink

2:10 min

Materialet upsalite är en svensk uppfinning som nu också visar sig vara användbart i kosmetika.

Materialet togs ursprungligen fram av forskare med tanke på läkemedelsindustrin. Men nu har det också blivit en viktig ingrediens i ett puder att ha i ansiktet.

Åsa Frank är produktutvecklingschef på ett företag som har knoppat av från forskningen vid Uppsala universitet, och där man jobbar med olika användningsområden för upsaliten. På en pressträff förklarar hon varför materialets egenskaper passar till kosmetika.

– Ett korn ser ut ungefär som en tvättsvamp. Det finns triljoner med små, små, små porer, och de är i nanometerstorlek.

Åsa Frank häller sedan ut vad som skulle kunna vara ungefär ett gram av det beigerosa pudret som nu ska börja säljas av ett svenskt sminkmärke.

Hon berättar att om man skulle man ta ytan på väggarna av alla de porer som bara ett gram ren upsalite innehåller, skulle man kunna täcka en yta lika stor som en handbollsplan. Det är alla de här porerna som gör att materialet passar i puder, där det suger upp fukt och fett ovanpå huden.

Maria Strømme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Det är hennes forskargrupp som har tagit fram materialet. Hon tycker att det är kul att se hur det kan användas utanför labbet.

– Att kunna se sina uppfinningar som man har slitit med så länge komma ut är en fantastisk känsla.

Men att upsaliten nu blir en sminkingrediens hindrar inte att utvecklingen och forskningen fortsätter med det som var målet från början, säger hon.

Själv forskar hon vidare om hur man kan stoppa in läkemedelsmolekyler i porerna i materialet, och på så vis göra tabletter av svårlösliga mediciner som annars skulle behöva injuceras med sprutor.

– Läkemedelsbolagen vill väldigt gärna ha fram läkemedel som vi kan ta i tablettform. Det är inte så attraktivt att ta fram nya läkemedel som måste injiceras i sprutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista