Marinarkeologi

Unika föremål bärgade från medeltida kungaskeppet

2:10 min

I dag fredag avslutas sensommarens marinarkeologiska utgrävning kring danske kung Hans flaggskepp Gribshunden, som sjönk i Blekinge skärgård år 1495.

Hör mer i Vetandets värld!

Utgrävningen har under tre veckor lockat forskare från åtta länder, och Jon Adams från brittiska University of Southampton är mycket nöjd med resultaten:

– Helt fantastiskt! Vi har avtäckt viktiga delar av hela konstruktionen. Jag anser att det har varit väldigt, väldigt lyckat, säger han.

Den danske kung Hans flaggskepp Gribshunden som gick under vid en eldsvåda år 1495 är en nutida skattkammare för marinarkeologer.

Det är från samma tid och av samma typ som Amerikaupptäckaren Columbus’ skepp Santa Maria, och vraket är världsunikt välbevarat just för att det ligger i Östersjön, där inte skeppsmask - som annars förstör träet - finns.

Vraket av Gribshunden ligger delvis utfläkt som ett pussel eller en IKEA-byggsats, med sannolikt nästan alla delar kvar.

Utöver den nya kunskapen om själva skeppskonstruktionen som sommarens marinarkeologiska utgrävningar gett, har det också gjorts spännande fynd av unika föremål ombord. Dessa går nu vidare till närmare undersökning och konservering. Och framöver lär utgrävningarna fortsätta.

– Hade man väldigt mycket pengar och det vore enkelt skulle man lyfta upp alltihop så klart, konservera det så att man kunde titta på det verkliga skeppet, säger Johan Rönnby som är professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola och forskningsledare för utgrävningen.

– Men det är en ganska stor apparat och tar väldigt lång tid. Ett alternativ är att bygga en kopia utav Gribshunden utifrån den här väldigt noggranna dokumentationen vi gör. Det tycker jag skulle vara roligt alltså: bygga Gribshunden II, utifrån vårt vetenskapliga arbete, säger han.