Livet i haven

Störd fortplantning hotar koraller i Röda havet

2:29 min

Några arter av koraller i Röda Havet har blivit sämre på att fortplanta sig. Det här visar en ny studie publicerad i tidskriften Science.

Mats Grahn, professor i evolutionsbiologi vid Södertörns högskola, tycker att de nya forskningsresultaten är oroväckande:

– Situationen för världens korallrev är mycket allvarlig. Och den här studien visar att några arter av koraller i Röda havet har förlorat förmågan till samtida reproduktion. Och därigenom också minskad framgång att bilda nya korallindivider som kan bygga upp korallreven i framtiden, säger han.

I takt med att havstemperaturen stiger har tidigare forskning visat att korallblekning blivit ett allt större hot mot korallrevens överlevnad. Nu har forskare i Israel studerat reproduktionen hos fem vanliga revbildande arter i Röda Havets norra del, mellan åren 2015 och 2018.

Koraller fortplantar sig på olika sätt, men de här arterna är kända för att vid vissa tidpunkter på året synkroniserat skicka ut både ägg och spermier i vattnet för att på så sätt öka chansen till befruktning.

Genom att studera när könscellerna släpptes, och sedan jämföra resultatet med liknande data från 80-talet från samma plats, kunde forskarna se att tre av de här fem arterna förlorat synkroniseringsförmågan. Det bildades inte lika många nya koraller av dessa arter i just det här området.

– Det nya med den här studien är att den kopplar ihop den här förlusten av samtidighet till en försämrad förmåga att bilda nya korallindivier, säger Mats Grahn.

Forskarna menar att klimatförändringar kan ha rubbat massreproduktionen. Men Mats Grahn, tycker inte att man helt säkert kan dra den slutsatsen baserat på den här studien.

– Det är möjligt att klimatförändringar påverkar samtidigheten i reproduktionen via någon stressrespons, men där behövs det nog betydligt mer forskning på det här, säger han.

Referens: Shlesinger T. et al. Breakdown in spawning synchrony: A silent threat to coral persistence. Science 2019. DOI: 10.1126/science.aax0110.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista