arktis

Märkbara klimateffekter i Arktis

5:59 min

I USA kan klimatet bli en av de stora politiska frågorna inför valet nästa år. Samtidigt är frustrationen stor bland många forskare över bristen på åtgärder hittills.

Frustrationen märks på konferensen Arctic Futures 2050 i Washington DC där forskare, beslutsfattare och företrädare för ursprungsbefolkningen har samlats.

Konferensen hålls i den Amerikanska vetenskapsakademins lokaler, samtidigt som Vita huset en liten promenad därifrån nu föreslår att delstater inte längre ska få sätta strängare utsläppskrav på bilar än de regler som gäller nationellt.

På konferensen är ett viktigt tema hur klimatförändringar redan idag påverkar livet i Arktis brutalt för människorna som bor där.

– I sommar har vi sett mängder av död fisk, berättar till exempel Deenalee Hodgdon som är yrkesfiskare och antropolog och hör till ursprungsfolket Deg Hi’tan Athabaskan i västra Alaska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista