Våtmarker

Följ med på spindeljakt i kohagen

1:53 min

Spindlar gillar våtmarker. Men hur bra trivs de i anlagda våtmarker? Det vill forskare från Stockholms universitet ta reda på.

Hör mer i Vetandets värld!

Anlagda våtmarker i jordbrukslandskapet behöver inte bara vara bra för den framtida vattenförsörjningen, eller för att hindra näringsläckage till vattendragen. De kan också visa sig ha stor betydelse för många av de mindre rovdjuren i naturen.

Peter Hambäck från Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet hittar ganska snabbt en spindel i en kohage i norra Uppland som delvis har gjorts om till en våtmark.

– Förresten, nu fick jag syn på en vargspindelhona som har ägg. Du ser att det här ljusa på bakkroppen, det är äggsäcken.

Vargspindeln är en brun spindel med något som ser ut som en ljus boll full med små ägg på bakkroppen.

Tillsammans med doktoranden David Åhlén har Peter Hambäck precis börjat studera vad anlagda våtmarker har för betydelse för mångfalden av spindlar. Spindlarna brukar trivas bra på våtmarker där det finns gott om byten.

– Det anläggs väldigt mycket våtmarker. Bara här i Uppland är det flera hundra som har anlagts under den senaste 10-20-årsperioden, säger Peter Hambäck.

Skälen för en lantbrukare att skapa en våtmark kan vara allt ifrån att förhindra näringsläckage till omgivande vattendrag, till att vilja ha änder eller fisk att jaga och fiska.

Men hur mycket spindlar som liksom kommer på köpet hoppas Peter Hambäck nu kunna bidra till att ta reda på. Och även om spindlarna bidrar till att hålla nere angreppen av skadedjur på åkrarna.

– Spindlar är väldigt viktiga rovdjur. Både ute i naturliga system och i jordbrukssystem, så det är en av sakerna där det kan ha en rent praktisk betydelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista