Journalistik

Män dominerar i dagspressens forskningsnyheter

2:12 min

Hur rapporteras egentligen forskning i svensk dagspress? Det har en ny studie undersökt. Och det visar sig att vissa forskningsområden är mer flitigt rapporterade än andra.

– De forskningsområden som får mest rapportering är samhällsvetenskap och medicin. Och det går helt i linje med vad tidigare studier visat, i Sverige och internationellt, säger Anna Maria Jönsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörns högskola, och en av personerna bakom den nya studien.

Humaniora syns betydligt mindre och enligt Anna Maria Jönsson är det en ganska stor skillnad i hur och var man rapporterar forskningsnyheterna. På till exempel de vetenskapssidor som ibland finns i tidningarna, förekommer framför allt naturvetenskap och medicin, medan humaniora återfinns på kultursidorna.

I undersökningen har nästan 1800 artiklar i svensk dagspress undersökts – fördelat på åren 1995, 2000, 2005, 2010 och 2015.

Och överlägset flest artiklar handlar alltså om samhällsvetenskap eller medicin. Ett annat tydligt resultat är att knappt 30 procent av de namngivna personerna i rapporteringen är kvinnor. Och att andelen kvinnor är lägst i artiklar om naturvetenskap och teknik.

– Det är lite förvånande att det fortfarande var en sådan dominans för manliga aktörer, säger hon.

Det sista undersökta året är 2015. Men begrepp som till exempel fake news, och ett ifrågasättande av forskningens trovärdighet har ju till stora delar dykt upp efter det. Hur tänker ni kring det?

– Jag tänker att det har en stor betydelse för allmänhetens förtroende för forskning och för rapporteringen. Men det täcks som sagt inte riktigt in här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista