Hotet från rymden

Kolliderande rymdsond ska skydda oss från asteroidkatastrof

0:41 min

Hur kan vi på jorden förhindra förödande asteroidnedslag? Det är ämnet för en workshop som inleds i Rom idag. Målet är att om tre år skjuta upp en sond som ska kollidera med en himlakropp.

Dinosaurierna utrotades av ett meteoritnedslag för 65 miljoner år sedan. Även om risken är liten kan samma sorts katastrof komma att drabba mänskligheten.

Av den anledningen träffas asteroidforskare och rymdfarkostingenjörer från hela världen i en tredagars workshop i Rom.

Deras mål är att skydda jordklotet från asteroider som riskerar att krocka med jordklotet. Det uppger den Europeiska rymdmyndigheten ESA, som arrangerar workshopen tillsammans med sina kollegor på den amerikanska rymdstyrelsen NASA.

Planen är att om tre år skicka upp en rymdfarkost som ska krocka i hög hastighet med asterioden Didymos B så att den kommer ur sin bana.

Didymos B som är 160 meter i diameter hotar inte jorden, men detta ska bli det första testet att försöka ändra kurs på en himlakropp. Målet är att i framtiden kunna skydda jorden genom att ändra riktning på hotande föremål från rymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista