Ig Nobel

Barns saliv ledde till alternativt Nobelpris

0:36 min

Inatt svensk tid delades det årliga Ig Nobel-priset ut vid en ceremoni på Harvarduniversitetet. Forskning om barns saliv och skillnader mellan mäns testiklar var något som prisades.

Priset delades ut i tio kategorier och går till forskning som först ska locka till skratt och sedan till eftertanke, enligt tidskriften Annals of Impropable Research som står bakom priset.

I år gick kemipriset till forskare som tagit reda på hur mycket saliv ett fem-årigt barn i genomsnitt producerar varje dag, nämligen en halv liter.

Bland pristagarna fanns också forskare som tagit reda på att mannens vänstra testikel faktiskt är något varmare än den högra.

2019 års Ig Nobelprisvinnare och motiveringar

Medicin: Silvano Gallus, Italien, för att ha samlat in bevis för att pizza kan skydda mot sjukdom och förtida död om pizzan tillverkas och äts i Italien.

Medicinsk undervisning: Karen Pryor, USA, för att hon tränar läkare i en kirurgisk operationsmetod med hjälp av klickande ljud, samma teknik som används för att träna djur.

Biologi: Ling-Jun Kong, Singapore, med flera, för att ha upptäckt att döda magnetiska kackerlackor uppför sig annorlunda än levande magnetiska kackerlackor.

Anatomi: Roger Mieusset och Bourras Bengoufida, Frankrike, för att ha mätt temperaturasymmetrier testiklarna hos nakna och påklädda posttjänstemän.

Kemi: Shigeru Watanbe, Japan, med flera, för att ha beräknat hur mycket saliv femåringar producerar per dag.

Ingenjörsvetenskap: Iman Farahbakhsh, Iran, för att uppfunnit en blöjbytningsmaskin för spädbarn.

Ekonomi: Habip Gedik, Turkiet, med flera, för att ha undersökt vilket lands papperssedlar som effektivast sprider farliga bakterier.

Fred: Francis McGlone, Storbritannien, med flera, som har undersökt hur skönt det är att klia sig och var det är skönast.

Psykologi: Fritz Strack, Tyskland, som kommit fram till att ha en penna i munnen gör så att man ler, vilket gör en lyckligare – men sedan upptäckt att detta inte stämmer.

Fysik: Patricia Yang, USA, med flera, för att ha undersökt hur och varför pungdjuret vombaten har kubformat bajs.

Källa: Annals of Improbable Research

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.