Koldioxidutsläpp

Ett fåtal företag har extra stor påverkan på miljön

2:14 min

Ett antal globala företag står för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser. Det visar en ny stor forskningssammanställning.

Forskare från Sverige, USA, Australien och Europa har i huvudsak sammanställt data från ett flertal tidigare studier som bland annat visar att mer än 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från drygt 100 globala företag.

 – Vi vet att det finns globala miljöproblem, och vi vet att det finns globala aktörer som påverkar dem. En ny sak med den här studien är att vi tittat på det ser det ut när man tittar tvärsöver olika industrier, säger Henrik Österblom som är professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet.

Han är en av forskarna bakom studien och han säger att mönstret går igen.

– Vilken sektor och vilken industri man än tittar på, så är det ett fåtal, väldigt stora aktörer som har en stor miljöpåverkan, fortsätter han.

I studien har forskarna sammanställt hur maktkoncentrationen ser ut inom bland annat jordbruk, skogsbruk, fiske och fossil energi.

Tio företag står exempelvis för 72 procent av oljeproduktionen. Och fem företag producerar 48 procent av all lax som odlas i världen.

Företag som har en stor påverkan på utsläppen av växthusgaser, kan och borde ta ett större ansvar för att driva på mot en mer hållbar utveckling, menar forskarna bakom studien.

– Att förstå hur koncentrerad flera av de här sektionerna är, gör också att det finns nya sätt att förstå hur man ska agera. Så det här är ett första försök att ta reda på vem är det som behöver sitta vid bordet när man pratar om de globala hållbarhetsutmaningarna, säger Henrik Österblom.

Referens: Folke C, et al. Transnational corporations and 1 the challenge of biosphere stewardship. Nature Ecology and Evolution. 2019. DOI: 10.1038/s41559-019-0978-z.