Behöver nobelpriser vara begripliga?

6:12 min

I morse sa Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten att han hoppades att det skulle bli nobelpristagare som "har gjort saker som går att förklara". Är det viktigt, diskuterade Lena Nordlund i Nordegren & Epstein idag.

– De bör vara begripliga i något plan, säger Lena Nordlund. När fysikpriset till exempel gick till tekniken bakom LED-lampan kanske det inte var nödvändigt att förstå varför blå lysdioder var extra svåra att få fram, vilket var det som krävdes, men att man i alla fall kan förstå att det handlade om tekniken bakom LED-lampor och varför de är viktiga.

Dagens medicinpris om hur kroppens celler anpassar sig till mängden syre tyckte hon var tillräcklig begripligt, även om det kanske går att ta till sig ännu mer om det direkt berör en viss sjukdom, som ett vaccin, eller förra årets pris om en viss behandlingsmetod mot cancer, eller HIV-virusets upptäckt.

Hur vanligt är det att du och dina kollegor på vetenskapsradion trots er stora erfarenhet av att göra komplex forskning begriplig tycker att pristagares forskning är mer eller mindre omöjlig att förklara?
– För mig var ett av de mer obegripliga fysikpriset 2016, om tidigare okända fasövergångar inom kvantmekaniken – topologiska fasövergångar. Det var svårt även för Vetenskapsakademiens experter som försökte använda munkar, kanelbullar och kaffekoppar i sina liknelser utan att omvärlden blev så mycket klokare. Jag tillbringade en hel dag i Princeton med den mycket entusiastiske nobelpristagaren Duncan Haldane, men det var fortfarande svårt.

Är det bra att Nobelstiftelsens VD mer eller mindre kräver begriplighet?
Jag tycker inte han kan kräva det – det är ju inte han som utser pristagare. Ibland måste kanske topologiska fasövergångar och liknande få pris, och jag faktiskt tror att det är bra för prisets status att det blir lite svårt och obegripligt ibland,  om det inte blir så hela tiden. Då förstår vi ju att det är ett pris på en hög nivå och vi kanske också blir intresserade av något helt nytt, som vi aldrig hört talas om. Det är lite som litteraturpriset, bra om det växlar mellan smalt och brett. Det är en sorts balans nobelkommittéerna får hålla.